Ungersk vizsla

Fakta om hundrasen: Ungersk vizsla

Här kan du läsa allt om hundrasen Ungersk vizsla. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Ungersk vizsla valp.

Ungersk vizsla

Ursprung

Ungersk vizsla är en gammal hundras som kommer från Ungern, i rasens hemland kallas de Rövidszörü Magyar Vizsla. Ordet vizsla betyder fågelhund på ungerska. Man tror att ursprunget går så pass långt tillbaka som 900- eller 1100-talet men det finns uppgifter som säger annat. I olika texter och brev finns ordet vizsla och bilder från 1300-, 1400- och 1500-talet. 

I Ungern importerades såväl engelska som tyska jakthundar under 1800-talet, utvecklingen av den här rasen är en systematisk inkorsning av många olika hundraser för att förbättra rasens egenskaper. Några av raserna som nämns är: Irländsk och Engelsk Setter, Vorsteh (korthårig), Blodhund, Sloughi och Foxhound

Rasen användes främst i hemlandet som jakthund på fågel på land och i vatten, vid småviltsjakt, vid hjortjakt, vid spårning och vid vildsvinsjakt tillsammans med andra hundar. 

Rasen drabbades hårt av både första och andra världskriget där stora delara av populationen minskade eller försvann. Under 1920-talet grundades en form av rasklubb för rasen av uppfödare, deras ambition var att återuppbygga rasen. Den första rasstandarden antogs år 1935 av FCI. 

Den första Ungersk vizsla registrerades i Sverige år 1971 och var en importerad hund från Ungern. I Sverige tillhör rasen grupp 7, Stående fågelhundar.

Egenskaper

Den medelstora Ungerska vizslan är en gammal jakthund från Ungern. I Sverige är det en mångsidig jakthund som bland annat används som stående fågelhund vars uppgifter är att apportera på land och i vatten. De används också vid småviltsjakt, stötjakt och för eftersök efter skadeskjutet vilt.

Rasen anses vara väldigt lättlärd och ha en stor vilja att göra sin ägare/hundförare nöjd. Trots att rasen är tillgiven och lättlärd är det viktigt att man uppfostrar sin hund. 

Rasen knyter starka band med sin ägare/familj, de vill gärna vara med och i närheten av dem. Detta för med sig att rasen kan ha viss vaktinstinkt och vara vaktande av sin familj. För att minska hundens vaktegenskaper kan det vara bra att socialisera sin valp/unghund med främmande människor i olika miljöer. Rasen kräver ordentligt med aktivering, gärna i form av jakt för att må bra. 

Det är en generellt frisk hundras och den deltar tillsammans med övriga fågelhundsraserna inom SVK (Svenska Vorstehklubben) i ett övervakningsprogram för kontroll av höftledsdysplasi. Det är viktigt att målmedveten avel sker för att förebygga uppkomst av höftledsdysplasi. Det här är något man kan fråga sin rasklubb och uppfödare om.

Utseende

Ungersk vizsla är en hund som är medelstor till storleken och har en päls som är kort, tät, grov och hård. Den finns i två olika pälsvarianter, korthårig samt strävhårig. På hundens huvud och öron ska pälsen vara tunnare, mjukare och kortare. Hela hundens kropp ska vara täckt av päls, buken är lättare behårad och underull ska inte finnas. 

Rasen kräver lite pälsvård i form av borstning och bad vid behov, när hunden fäller är det viktigt att borstning sker mer frekvent. Färgen på pälsen ska vara djupt gulröd.

Hur stor är en Ungersk vizsla? Vad väger en Ungersk vizsla?

Tikarnas mankhöjd är ca 54-60 cm och hanhundarnas mankhöjd är ca 58-64 cm. Rasens vikt står inte i rasstandarden men hanhundarna väger ca 20-30 kg och tikarna ca 18-25 kg.

Tänka på innan köp av Ungersk vizsla

  • Det är en mångsidig jakthund som är i behov av ordentlig aktivering 
  • De kan ha vaktinstinkt och vara vaktande 
  • De kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor