Welsh springer spaniel

Fakta om hundrasen: Welsh springer spaniel

Här kan du läsa allt om hundrasen Welsh springer spaniel. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Welsh springer spaniel valp.

Welsh springer spaniel

Ursprung

Welsh springer spaniel är en väldigt gammal hundras och man kan läsa i walesiska skrifter från 1300-talet om rödvita spaniels som i många hundra år funnits i Wales. Rasens huvudsakliga användningsområde har historiskt varit jakthund. Då användes den som apporterande och stötande hund och då främst efter vilt som fågel och småvilt. 

Rasens hemland är Storbritannien och år 1902 godkändes den som egen hundras av Storbritanniens kennelklubb under det rasnamn som vi känner till idag. Rasklubben Welsh Springer Spaniel Club som förkortas WSSC bildades efter första världskriget och år 1923 erkändes hundrasen av The Kennel Club. Samma år som godkännandet hölls även det första jaktprovet för rasen. 

Welsh springer spanieln drabbades som alla andra av det andra världskriget och alla aktiviteter i rasklubben WSSC stoppades under kriget. Det dröjde till november 1946 tills dess att jaktproven återupptogs. Intresset för jaktprov minskade under 1950- och 1960-talet medan intresset för utställning ökade. Intresset för rasen blev större under 1970- och 1980-talet och rasens population ökade kraftigt för att sedan plana ut. 

Till Sverige kom hundrasen år 1963 och 2 år senare år 1965 föddes den första svenskfödda kullen. År 1980 bildades rasklubben Welsh Springer Spanielklubben. Efter det har rasens population ökat stabilt och numera föds cirka 600 valpar i Sverige. Rasen tillhör grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. 

Egenskaper

Welsh springer spaniel är en aktiv hundras som har ett ursprung som arbetande jakthund. Det är en ras som är van vid tuffa och långa arbetsdagar och som har massor med energi. Numera används de ofta som jakt- eller sällskapshundar. Som jakthund är det en stötande och apporterande hundras, främst efter småvilt som fågel, kanin och hare. 

Jakt med stötande hund går ut på att hunden söker efter vilt i motvind nära sin jägare för att stöta upp viltet vilket möjliggör att jägaren kan skjuta viltet med sitt hagelgevär utan att riskera att jägaren träffar hunden. Efter att viltet är skjutet ska hunden apportera djuret till jägaren. 

Som sällskapshund beskrivs de som hårt arbetande när det gäller, och en familjehund inomhus i hemmet. Det är en mångsidig och aktiv hundras som passar bra för den aktiva ägaren/familjen. Denna snälla ras trivs bra med att vara i centrum och de är ofta lättlärda och samarbetsvilliga. 

Det är en ras som är i behov av ordentligt med aktivering, både mental och fysisk aktivering. Rasen är anpassningsbar och det kan vara bra att träna någon form av hundsport ihop med sin hund för att den ska få tillräckligt med aktivering. Man kan exempelvis träna agility eller bruks med sin hund. Rasen har även en väldigt god spårningsförmåga. 

Det är en generellt frisk hundras och de har inga allvarliga problem som är vanligt förekommande.

Utseende

Welsh springer spanieln är en medelstor och stark, symmetrisk och kompakt byggd hund som är högbent. Pälsen är rak eller slät, silkeslen och tät. Pälsfärgen är djupt röd och vit. 

Pälsens utformning gör att rasen är i behov av regelbunden pälsvård, främst i form av trimning av pälsen på hundens tassar och runt hundens öron. Trimningen görs efter behov men vanligtvis 3-4 gånger per år. För att underlätta processen är det smart att vänja sin unghund/valp med denna process och belöna den så att den inte tycker att trimmning är jobbigt. Förutom trimning ska de borstas och badas efter behov.

Hur stor är en Welsh springer spaniel? Vad väger en Welsh springer spaniel?

Tikarnas mankhöjd är ca 46 cm och hanhundarna är något högre med en mankhöjd på ca 48 cm. Vikten står inte i rasstandarden men tikarna väger vanligtvis ca 16-20 kg och hanhundarna ca 18-25 kg.

Tänka på innan köp av Welsh springer spaniel

  • Det är en aktiv hundras som är i behov av ordentligt med aktivering 
  • De kräver en del pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor