Wetterhoun

Fakta om hundrasen: Wetterhoun

Här kan du läsa allt om hundrasen Wetterhoun. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Wetterhoun valp.

Wetterhoun

Ursprung

Wetterhoun är en gammal hundras som tros härstamma från Friesland i Nederländerna. Rasen användes förr i sitt hemland som vattenapporterande jakthund efter främst utter, men även efter andra mindre rovdjur. I Sverige är uttern fridlyst. 

Rasen påminner om de numera utdöda brittiska vattenhundarna och inblandat i rasen tror man även är raser som irländsk vattenspaniel och curly coated retriever. Det är endast vad man tror och inga officiellt bekräftade tester har gjorts för att styrka detta. 

År 1942 erkändes rasen officiellt och den fick sin första rasstandard två år senare, år 1944. År 2013 fanns det ca 1000 hundar världen över. Rasen tillhör grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. 

Egenskaper

Wetterhoun är som en familjemedlem, en trogen och lojal hund men de har vaktande egenskaper. Framförallt är de väldigt ivriga på att fånga skadedjur såväl i som utanför huset.

De fungerar även väldigt bra som vakthund med rätt träning. På grund av de vaktande egenskaperna kan rasen vara reserverad gentemot främlingar. För att minska denna egenskap kan det vara bra att socialisera sin valp/unghund med främmande människor i olika miljöer. 

Då rasen används som jakthund är det likt många andra jakthundsraser en hund som är i behov av ordentligt med aktivering. Man kan exempelvis träna någon form av hundsport som agility eller bruks ihop med sin hund för att stimulera sin hund. 

I Sverige är det en ganska ovanlig hundras och man kan därför inte med säkerhet avgöra rasens hälsotillstånd.

Utseende

Wetterhoun ska vara välbalanserad och ordentligt byggd utan att vara klumpig. De är kvadratiska och kompakta. Hundens kropp, förutom på dess huvud och ben, är täckt av ringlande lockar bestående av fast och stark pälsstruktur. Strukturen är hyfsat grov och kan kännas något oljig. 

Pälsfärgen är svart eller brun med eller utan vita tecken. Enligt rasstandarden är även skimmelprickar i det vita tillåtet. Rasen kräver en del pälsvård i form av bad och borstning efter behov.

Hur stor är en Wetterhoun? Vad väger en Wetterhoun?

Den ideala mankhöjden för tikar är 55 cm och hanhundarnas ideala mankhöjd är något högre, ca 59 cm. Vikten står inte i rasstandarden men vanligtvis väger de cirka 25-35 kg. 

Tänka på innan köp av Wetterhoun

  • De är i behov av ordentligt med aktivering för att må bra och passar bäst hos den aktiva ägaren/familjen 
  • De kan vara reserverade mot främlingar och kan behöva socialiseras tidigt 
  • De kräver en del pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor