Whippet

Fakta om hundrasen: Whippet

Här kan du läsa allt om hundrasen Whippet. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Whippet valp.

Whippet

Ursprung

Whippet är en gammal hundras från England, exakt hur gammal rasen är, är svårt att bedöma. Det man vet är att rasen år 1876 skrevs om i officiella sammanhang under en utställning i England. Ungefär 20 år senare, år 1890, fattades ett beslut av den Engelska Kennelklubben att äntligen erkänna hundrasen och därmed inkludera den i stamboken. 

År 1899 bildades hundrasens första rasklubb, The Whippet Club. Whippeten har långt tillbaka i tiden varit en väldigt uppskattad kapplöpningshund och det finns dokument från 1890-talet som styrker framgångarna. I England nådde det stora intresset för kapplöpning sin topp strax innan första världskriget. Efter det minskade intresset och då slutade man även att satsa pengar på dessa tävlingar. 

Under andra världskriget drabbades denna ras, likt andra hundraser, väldigt hårt. Uppfödningen bromsade kraftigt och endast några få tappra uppfödare fortsatte uppfödandet. År 1942 registrerades endast 100 hundar. När kriget äntligen nått sitt slut vaknade uppfödandet till liv igen, och år 1947 registrerades cirka 700 hundar. År 1960 hade antalet fördubblats till ca 1500 hundar årligen. 

Rasen användes ursprungligen som jakthund och hunden jagade med hjälp av sin fantastiska syn och luktsinne likt andra jagande vinthundar.

I Sverige finns rasen med i SKK:s stambok redan år 1914 och rasen tillhör grupp 10, Vinthundar.    

Egenskaper

Whippet är en jakthund som jagar med hjälp av sin syn, luktsinne och snabbhet, och tillhör gruppen av hundar kallade vinthundar. Numera är de vanligt förekommande som allt ifrån sällskapshundar till kapplöpningshundar och utställningshundar. 

Det är en väldigt snabb hundras som har ett stort behov av att göra av med sin energi. Rasen behöver aktiveras regelbundet, gärna både mentalt och fysiskt. Man kan exempelvis träna eller tävla i någon form av hundsport ihop med sin hund som agility och viltspår.

Det finns även en hundsport kallad lure coursing som är väldigt populär bland Whippets. Där jagar hunden efter en konstgjord hare. Hundarna jagar i par under tävlingen och banan är ca 700-1000 meter. Domarna till dessa tävlingar bedömer efter två heat egenskaper som iver, rörlighet, uthållighet samt hundens möjlighet att följa efter det konstgjorda bytet. Lure coursing är även Whippets officiella arbetsprov och denna hundras en av de raser som får tävla i sporten. 

Andra egenskaper som hunden har är att de är vänliga, stabila, öppna, och positivt inställda. Med andra ord är det en optimal sällskapshund för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera ihop med sin hund. Whippets tycker allmännt om andra människor och hundar samt trivs bra inomhus. När de är inomhus är de lugna och trivsamma så länge de får leka av sig ordentligt utomhus. 

Det är en generellt frisk hundras med förhållandevis låg förekomst av ärftliga sjukdomar och andra defekter.

Utseende

Whippet är en medelstor hund av vinthundstyp och man kan se på hundens utseende att det är en snabb hund. Pälsen ska vara fin till strukturen, kort och tätt åtliggande. Alla pälsfärger är tillåtna enligt rasstandarden förutom merle. 

Hundens päls är tack vare sina egenskaper lätt att sköta om och de behöver inte trimmas. De badas efter behov. 

Hur stor är en Whippet? Vad väger en Whippet?

Enligt rasstandarden är den önskvärda mankhöjden för tikar cirka 44-47 cm och hanhundarna är något högre, ca 47-51 cm. Vikten står inte i rasstandarden men vanligtvis väger de cirka 12-14 kg.

Tänka på innan köp av Whippet

  • De är i behov av regelbunden aktivering och passar för den aktiva ägaren/familjen 
  • De kan tröttna på enformig träning 
  • Rasen är en vinthund och man ska inte underskatta dess snabbhet

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Whippet

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor