Norsk älghund svart

Fakta om hundrasen: Norsk älghund svart

Här kan du läsa allt om hundrasen Norsk älghund svart. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Norsk älghund svart valp.

Norsk älghund svart

Ursprung

Norsk älghund svart, är en hundras från Norge som används främst för jakt på älg. Rasen är lik gråhunden men skiljer sig lite i utseende och används främst som ledhund till skillnad från gråhunden som släpps lös.

Rasen omnämns redan under 1700-talet som en jakthund som användes till jakt på både björn och älg. Det var dock inte förrän 1800-talet som antalet individer av den svarta norska älghunden började växa i takt med älgstammens tillväxt. Dåtidens hundar var väldigt modiga och stridbara och skiljer sig markant från dagens hundar.

År 1935 godkändes rasstandarden i Sverige men antalet individer i både Sverige och Norge är väldigt få och rasen är relativt ovanlig. I Sverige tillhör rasengrupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Norsk älghund svart är en utpräglad jakthund med ett starkt intresse för jakt och lämpar sig inte som enbart sällskapshund. Dagens hundar är modiga, djärva och energiska men inte alls aggressiva eller stridbara som de var tidigare.

I Norge jobbar man med att hunden ska gå som ledhund där den främst går på vittringen från vinden och rör sig lugnt och försiktigt på jaktmarken.

Det anses generellt vara en frisk ras med bra mentalitet. Höftledsdysplasi förekommer däremot.

Utseende

Norsk älghund, svart, är som gråhunden en typisk spetshund som är kvadratiskt byggd och med en stolt, spänstig och atletisk resning. Rasen har upprättstående öron och svansen är ihoprullad över ryggen.  

Den har en dubbelpäls som består av en mjuk och svart underull och något långa och styva täckhår. Pälsen är grov, tät och tätt åtliggande. Pälsfärgen är svart och glänsande men det kan förekomma lite vitt på bröst och tår.

Den fäller sin päls regelbundet genom året men är väldigt lättskött. Den badas vid behov och om man önskar kan man borsta den regelbundet för att hålla pälsen fin.

Hur stor är en Norsk älghund svart? Vad väger en Norsk älghund svart?

Mankhöjden för tikar är mellan 43-46 cm och mellan 46-49 cm för hanar. Norsk älghund, svart har inga direktiv från rasstandarden angående vikt.

Tänka på innan köp av Norsk älghund svart

  • Rasen är en utpräglad jakthund med ett mycket stort jaktintresse
  • Den är inte lämplig som enbart sällskapshund utan måste vara ute i naturen, helst där den får jaga
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor