Polski owczarek nizinny

Fakta om hundrasen: Polski owczarek nizinny

Här kan du läsa allt om hundrasen Polski owczarek nizinny. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Polski owczarek nizinny valp.

Polski owczarek nizinny

Ursprung

Polski owczarek nizinny är en polsk vall- och vakthund som troligtvis härstammar från Asien. Rasen utvecklades främst under början av 1900-talet i Polen, men rasen har funnits i området sedan 1500-talet.

Polski owczarek nizinny var även föremål för handel mellan Polen och Skottland under denna tid och rasen tros även vara en del i skapandet av Bearded Collie. 

Rasens arbetssyssla har genom åren främst varit att vakta och valla får, vilket det är än idag. Rasen kom till Sverige under 1970-talet, utan att avlas vidare på. Polski owczarek nizinny kom tillbaka till Sverige under 1980-talet och idag tillhör rasen, i Sverige, grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Polski owczarek nizinny är en vall- samt vakthund med en stor arbetsvilja och starkt mod. Det är en vaksam, alert och intelligent hund som fäster sig vid sin familj och vill gärna hitta på massa olika aktiviteter tillsammans. Rasen fungerar väl som familjehund men man bör aktivera hunden på olika sätt för att få en balanserad hund. 

Rasen har ett gott luktsinne och en god inlärningsförmåga. Om man inte bor på en gård och behöver en vall- och vakthund kan man istället engagera sig inom olika hundsporter. Rasen är duktig på att spåra men finner det även stimulerande att träna/tävla inom lydnad, bruks, agility eller annat. 

Polski owczarek nizinny drabbas bland annat av höftledsdysplasi, katarakt samt även sköldkörtelrubbning. Rasen är ansluten till SKKs hälsoprogram angående höftledsdysplasi och rasklubben arbetar aktivt för att minimera sjukdomarna. 

Utseende

Polski owczarek nizinny är en mellanstor hundras med en kompakt, kraftig och muskulös kropp. Den har en dubbelpäls som består av en mjuk underull samt långt, grovt, tätt och tjockt täckhår. Pälsen är väldigt motståndskraftig under hårda klimatförhållanden. Enligt rasstandarden kan pälsfärgen vara alla möjliga färger. 

Rasen kräver en del pälsvård. Den ska kammas och borstas regelbundet för att hållas fri från tovor. Klor och öron skall kontrolleras regelbundet och skötas om vid behov. Hunden behöver inte badas alltför ofta då det kan minska pälsens smutsavvisande egenskaper. Det går bra att skölja av pälsen med vatten vid behov. 

Hur stor är en Polski owczarek nizinny? Vad väger en Polski owczarek nizinny?

Mankhöjden för tikar är 42-47 cm och 45-50 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 13-13 kg för båda könen.  

Tänka på innan köp av Polski owczarek nizinny

  • Det är i grunden en vall- och vakthund med vaktinstinkter
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver en del pälsvård men inget som är avancerat

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor