Rysk-europeisk lajka

Fakta om hundrasen: Rysk-europeisk lajka

Här kan du läsa allt om hundrasen Rysk-europeisk lajka. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Rysk-europeisk lajka valp.

Rysk-europeisk lajka

Ursprung

Rysk-europeisk lajka har Ryssland som hemland vilket man även kan tyda på rasens namn. Närmare bestämt från Rysslands europeiska skogsområden. Där används de bland annat som jakthund samt som släd- och draghund. 

Nordiska hundar med spetsiga öron nämns förs i ett verk kallat ”Album över slädhundslajkor” som publicerades år 1895 av A. A. Shirinsky-Shikmatov. De hundar som nämndes i verket var Cheremis- och Zyrianskiy-lajkor. Hundarna kunde finnas i regionerna i regionerna Komi, Udmurtia, Arkhangelsk, Yaroslavl, Tver, Moskva men även i en del andra områden runt om i Ryssland. 

År 1947 slogs rasernas avkommor samman med andra lajkor till en enda hundras som kom att kallas Rysk-europeisk lajka. Rasstandarden erkändes 5 år senare år 1952. 

Den moderna rasen som vi känner till idag är resultatet av en selektiv avel under många år. Den första hunden kom till Sverige år 1980 och rasen tillhör grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Rysk-europeisk lajka är en stark spetshund som länge använts som både jakthund men även som drag- och slädhund. I och med det är rasen van vid både långa och tuffa arbetsdagar och den är i behov av daglig motion och mental aktivering.

Andra egenskaper som rasen har är ett stabilt, jämnt och livligt temperament samt ett välutvecklat luktsinne för att kunna fånga upp viltets lukt. Likt många andra jakthundar fungerar även denna inte enbart som sällskapshund utan den är i behov av att få jaga ihop med sin ägare. 

Som jakthund arbetar de som ställande jakthundar, det vill säga att hundens uppgift är att skälla i en rytmisk takt med ett så kallat ståndskall. Viltet stannar då upp och fokuserar på hunden, när viltet stannat upp ska hundföraren/jägaren smyga fram och fälla viltet. I Sverige används dessa hundar främst till jakt på älg och björn. 

Det är en frisk hundras rent generellt men höftledsdysplasi kan förekomma.

Utseende

Den medelstora Rysk-europeiska lajkan är en stark och kvadratisk byggd hund med en kraftig benstomme. Pälsen består av ett hårt och rakt täckhår samt en underull som är välutvecklad, tjock, ullig och mjuk. Pälsfärgen är svart, grå, vit, peppar och salt, mörk färg med vita fläckar eller vit med mörka fläckar. 

Den har en lättskött päls, hunden badas och borstas efter behov. Rasen fäller pälsen regelbundet.

Hur stor är en Rysk-europeisk lajka? Vad väger en Rysk-europeisk lajka?

Mankhöjden hos tikarna är ca 48-54 cm och hanhundarnas mankhöjd är ca 52-58 cm. Rasens vikt står inte i rasstandarden men de väger vanligtvis ca 20-25 kg. 

Tänka på innan köp av Rysk-europeisk lajka

  • Det är en aktiv hund som är i behov av jakt eller liknande 
  • Det passar inte endast som sällskapshund
  • Rasen fäller sin päls regelbundet.

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor