Vit herdehund

Fakta om hundrasen: Vit herdehund

Här kan du läsa allt om hundrasen Vit herdehund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Vit herdehund valp.

Vit herdehund

Ursprung

Vit herdehund delar samma ursprungshistoria som den Tyska Schäfern fram till år 1933 då den vita färgen förbjöds i Tyskland. När förbudet trädde i kraft försvann den vita rasen nästan helt i Europa men inte i England, USA och Kanada. 

Rasens namn i hemlandet Schweiz är Berger Blanc Suisse. Till Schweiz importerades vita herdehundar under början av 1970-talet och sedan år 1991 registreras de som en egen hundras. De är nu förekommande i hela Europa. 

Denna ras användes som vall-, sällskaps- och familjehund. År 2000 erkändes rasen av SKK i Sverige och i Sverige tillhör rasen grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Vit herdehund är numera vanligt förekommande som sällskaps-, och familjehund. Det är en fantastisk allroundhund och de beskrivs som aktiva, sociala, alerta, lättlärda, intelligenta och har goda egenskaper som lämpas till olika hundsporter som exempelvis bruks och agility.

Då det är en aktiv hundras är det viktigt att man som ägare aktiverar sin hund både mentalt och fysiskt regelbundet. 

Förutom hundsporter är det många som använder sina hundar som tjänstehundar och även som assistanshundar. Eftersom rasen är en intelligent hundras är det viktigt att man som ägare/hundförare ser till att variera de olika träningsformerna så det inte blir för enformigt för hunden. 

Rasen är lojal och har en stor respekt för sin ägare, det finns vissa hundar som kan vara något reserverade och ibland även agera vaktande mot främlingar som kommer till hemmet. För att minska risken för denna egenskap kan det vara bra att socialisera sin valp/unghund i olika miljöer med främmande personer. 

Det är en allmänt frisk hundras men höftledsdysplasi och armbågsdysplasi förekommer inom rasen. För att registrera valpar från denna ras krävs det att valpens föräldrar har en känd höftleds- och mentalstatus genom Mentalbeskrivning Hund, detta finns det mer information om hos SKK.

Utseende

Det är en medelstor hund som har en kraftfull och muskulös. Rasen finns i två olika pälsvarianter. 

Vit herdehund med medellång päls: Den har en dubbelpäls som är tät och åtliggande. Underullen ska vara välfyllig och täckhåret ska vara hårt och rakt. 

Vit herdehund med lång päls: Samma som tidigare variant men med längre päls. Färgen för de båda varianterna är vit. 

De kräver vanlig pälsvård i form av borstning och bad efter behov. Vissa områden är känsligare för tovor och liknande, man bör därför hålla extra koll på bland annat områdena bakom hundens öron och på baksida lår. Vanligtvis räcker det med en genomborstning i veckan och något oftare när hunden fäller.

Hur stor är en Vit herdehund? Vad väger en Vit herdehund?

Tikarna har en mankhöjd på ca 53-61 cm och hanhundarna ca 58-66 cm. Tikarna väger ca 25-35 kg och hanhundarna ca 30-40 kg.

Tänka på innan köp av Vit herdehund

  • De är i behov av aktivering, både mental och fysisk 
  • De kan vara vaktande mot främmande människor 
  • De kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor