Australian kelpie

Fakta om hundrasen: Australian kelpie

Här kan du läsa allt om hundrasen Australian kelpie. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Australian kelpie valp.

Australian kelpie

Ursprung

Rasen Australian kelpies historia sträcker sig tillbaka till någon gång under 1800- talets första hälft då engelsmän och skottar importerade Australian kelpies förfäder till Australien. Denna ras härstammar från olika typer och vallhundar.

Rasen fungerade oerhört bra som vallhund och blev till en bra hjälpreda för fårfarmare där de användes på öppna slätter samt i trånga fållor med tätt packade får. Namnet Australian kelpie kommer från den berömda vallhunden som hette King´s Kelpie. Rasen fick sin första rasstandard år 1902.

År 1973 kom hundrasen till Sverige och den tillhör grupp 1, vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Med sitt ursprung som vallhund är Australian kelpien en vaken, livlig och smart hund. Hunden är väldigt aktiv och den gillar skarpt att lösa olika typer av uppgifter, de funkar även väldigt bra inom olika aktiviteter som t.ex. bruks, lydnad och agility

En Australian kelpie är en självständig hund som har mycket koll på sin hundägare och de kan ofta uppfatta vad föraren vill utan kommando. Rasen anses vara väldigt vänlig och lojal.

Det är generellt en frisk ras med låg andel som drabbas av höftledsdysplasi i lindrig grad. Vissa fall av armbågsdysplasi och patella luxtion förekommer. 

Utseende

Rasen har dubbelpäls med en kort och tät underull. Hundens täckhår är tät, rak och hård. Den har en kortare päls på huvudet, tassarna och benens framsidor. Tack vare att hundens päls är vattenavstötande och att den har en kort päls med tät underull kräver rasen normal pälsvård, det vill säga rengöring vid behov samt borstning.

Färgerna hos rasen är svart, svart med tanteckning, leverröd, leverröd med tanteckning, fawn leverbrun eller blå.

Hur stor är en Australian kelpie? Hur mycket väger en Australian kelpie?

För hanhundar är mankhöjden ca 46-51 cm och för tikar ca 43-48 cm. Vikten är ca 14-20 kg.

Tänka på innan köp av Australian kelpie

– Rasen kräver mycket motion och aktivering för att må bra
– Hunden är inte lämplig som enbart sällskapshund
– Rasen tenderar att bli stressad, därför väldigt viktigt att lära valpen tidigt att kunna koppla av i stressiga situationer

Hur är Australian kelpie som valp?

Som valp är de väldigt energiska, smarta och snabblärda. Det gör att de aktivt söker efter nya aktiviteter och utmaningar. För att få en lugn och stimulerad valp är det viktigt att man aktiverar valpen med såväl fysisk som metal aktiering. De är lojala och knyter gärna starka vand till sin familj.

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor