Bedlingtonterrier

Fakta om hundrasen: Bedlingtonterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Bedlingtonterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp Bedlingtonterrier valp.

Bedlingtonterrier

Ursprung

Bedlingtonterriern fick sitt namn från Bedlington, en mindre stad i det engelska kolgruvsområdet i Northumberland. Rasen avlades fram under tidigt 1800-tal av gruvarbetarna i området med målet att ta fram en mångsidig terrier för jakt som även klarar miljön i gruvorna.

Med tiden kom rasen att korsas med whippet vilket ändrade utseendet och gav dem ett vänligare temperament. Rasklubben i England grundades 1877 och kom till Sverige 1906. Idag tillhör hunden grupp 3, terrier.

Egenskaper

Bedlingtonterriern är en atletisk och mångsidig allroundhund som passar perfekt för den aktiva familjen som söker en lojal hund som inte fäller. Rasen passar perfekt för den långa skogsvandringen, den vanliga promenaden eller att mysa i soffan.

Rasen används än idag för jakt men i Sverige är det troligtvis väldigt ovanligt att man jagar med den. Rasen är en i grunden en terrier vars egenskaper har avlats till att bli vänlig och social. Hunden är modig men kan till viss del vara reserverad mot människor den inte känner.

Utseende

Hunden har en lockig päls som är både len och lite strävare. Rasen fäller inte men pälsen växer ganska fort och kräver att man trimmar/klipper ungefär varannan månad. Utöver detta behöver man borsta hunden 1-2 gånger i veckan beroende på hur pälsen ser ut och känns.

Rasen kommer i färgerna, blå, sand eller leverfärgad och kan både vara med och utan tecken.

Hur stor är en Bedlingtonterrier? Vad väger en Bedlingtonterrier?

Till storleken är det en mellanstor hund med en mankhöjd på ca 41 cm, vikten ligger mellan 8-10 kg.

Tänka på innan köp av Bedlingtonterrier

  • Rasen är ofta aktiv och mår bra av daglig motion
  • Det är en vänlig hund men behöver en bestämd och strukturerad uppfostran
  • Rasen har en del päls som man får vara redo att underhålla för att hunden ska må bra

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor