Mudi

Fakta om hundrasen: Mudi

Här kan du läsa allt om hundrasen Mudi. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Mudi valp.

Mudi

Ursprung

Mudins ursprung är något oklart men det finns en del teorier vilka är fullt troliga. Rasen tros med tanke på dess utseende vara besläktad med Hrvatski Ovcar och ha Ungern som ursprungsland. De ska ha funnits i Ungern sedan någon gång under 1700-talet eller 1800-talet.

Hos en del hundar kan man än idag se släktskap med andra ungerska vallhundar som Pumi och Puli, en del tror även med tanke på utformningen av hundens öron att rasen Altdeutscher Schäferhund blandats in. 

De användes som vakthundar och vallhundar men fungerar även som både jakt- och skyddshundar. När de används inom jaktsammanhang är de förekommande vid vildsvinsjakt. Rasen används även av väktare för att lokalisera bland annat narkotika. 

Till Sverige importerades den första hunden år 1979 från Finland. Rasen tillhör grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Mudi är en vaken hundras som beskrivs som snabb, smart, oberoende och lättlärd hundras. Med sitt ursprung som vakt- och vallhund är det en hundras som är van vid långa och tuffa arbetspass.

Rasen är i behov av ordentligt med daglig motion samt aktivering. Det kan vara sunt att utöva någon hundsport ihop med din hund och de passar bra till bland annat agility och lydnad. 

Nuförtiden är det en sällskapshund men vissa individer hos rasen kan ha en del vaktinstinkt kvar och det är därför viktigt att man socialiserar sin valp/unghund med främmande människor i olika typer av miljöer. 

Det är en allmänt frisk hundras med få sjukdomsfall, men höftledsdysplasi förekommer.

Utseende

Mudins päls på huvudet och benens framsidor är kort, rak och slät. På dess kropp är pälsen ordentlig, tät, glansig och ca 3,7 cm lång samt jämt vågig eller något lockig. På baksidan av hundens framben är pälsen som längst. 

Rasen kräver ingen särskild pälsvård utan badas och kammas efter behov, vid fällning kan det krävas något mer pälsvård. Pälsens färg är fawn, svart, askgrå, leverbrun, blue-merle eller vit.

Hur stor är en Mudi? Vad väger en Mudi?

Mankhöjden för tikar är ca 38-44 cm med en idealhöjd på 40-42 cm och för hanar är den ca 41-47 cm med en idealhöjd på 43-35 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 8-11 kg för tikar och 11-13 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Mudi

  • Det är i grunden en vakthund och man kan behöva socialisera hunden i tidig ålder
  • De har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen
  • Rasen kräver lite pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor