Yorkshireterrier

Fakta om hundrasen: Yorkshireterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Yorkshireterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Yorkshireterrier valp.

Yorkshireterrier

Ursprung

Yorkshireterrier är en gammal hundras som kommer från Storbritannien, närmare bestämt från distriktet Yorkshire. I rasens hemland går de under rasnamnet Yorkshire terrier. Hundrasen togs fram av människor som arbetade som vävare och ullfabriksarbetare. Uppfödningen började som en hobby och som ett sätt att tjäna lite extra pengar för de hårt arbetande människorna. 

De små mjukhåriga terrierhundarna som togs fram under början av 1850-talet kom att bli väldigt populära sällskapshundar hos familjer och framförallt hemma hos damer. 

För att få fram denna hundras med de fina sällskapliga egenskaperna tros uppfödarna ha blandat in raser som Black-and-tan terriern, Dandie dinmont terriern, Maltesern samt Skyeterriern under rasuppbyggnaden. 

Under 1860-talet ställdes rasen ut för första gången i hemlandet men då under ett annat rasnamn än det vi känner till idag. Rasen fick sitt nuvarande rasnamn år 1870 och 16 år senare, år 1886 erkändes hundrasen. Sedan rasen blev till har de varit väldigt populära och nu för tiden är det en av världens mer populära sällskaps- och utställningshundar. 

Till Sverige ska rasen ha kommit under år 1911 och 2018 registrerades ca 240 st hundar. Rasen tillhör grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Yorkshireterriern är en liten och pigg hundras som under flera hundra år använts som sällskapshund världen över. Trots den lilla storleken är det en aktiv hundras som är i behov av aktivering, både mentalt och fysiskt. För att få in ordentligt med aktivering i vardagen kan det vara bra att utöva någon hundsport ihop med sin hund som exempelvis hundutställning. 

Rasen beskrivs som omtyckt sällskapshund samt att de är orädda, nyfikna, sociala och att de gärna följer med på ägarens/familjens olika äventyr. På grund av rasens lilla storlek är det inte en optimal hund i en småbarnsfamilj då risken är att väldigt små barn inte är försiktiga nog med hunden. Detta är inget problem om man som ägare är väl medveten om detta och förstår att hunden ibland kan behöva skyddas från små barn. 

När det gäller rasens hälsa ligger de på en medelnivå gällande skadestatistik och över medelnivå när det gäller hälsoproblem med luftvägar och knäskålar. Som ägare till rasen är det även viktigt att man har koll på hundens tänder, ett förekommande problem är att valpen inte tappar alla mjölktänder och att en veterinär då kan behöva dra ut dessa. De kan även ha problem med att de lätt kan få tandsten, därför är skötsel och uppsyn av tänderna väldigt viktigt. 

Denna hundras finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna under riskområdena andning, tänder samt käkar. Seriösa kennlar och rasklubben arbetar kontinuerligt med dessa hälsofrågor. I övrigt kan denna hundras bli ganska gammal och en ålder på 12-15 år är inte ovanligt.

Utseende

Yorkshireterrier kan både vara en liten hund men även lite större. Det är inte ovanligt att det föds små och större hundar i samma kull, lite beroende på föräldrarnas historia. 

De har en medellång, rak, glänsande päls på kroppen som har en struktur som påminner om fint silke. På hundens huvud ska pälsen vara lång och vid öronbasen och nospartiet ska pälsen vara mycket lång. Hundens svans samt fram- och bakben ska även de vara välpälsade. 

Pälsfärgen ska vara mörkt stålblå från nackknölen till svansroten. På hundens bröst ska tanfärgen vara mättad och klar. På huvudet ska tanfärgen ha en mättad gyllene tanfärg med djupare färgton på sidorna av hundens huvud och på nospartiet. 

Rasen kräver en del pälsvård då den har lång päls. De kräver oftast en genomborstning några gånger i veckan, samt bad cirka varannan vecka. Det finns många hundägare som klipper sina hundar för att minska riskerna med besvär på grund av lång päls, att klippa hunden är inget man bör göra om man har planer på att ställa ut hunden.

Hur stor är en Yorkshireterrier? Vad väger en Yorkshireterrier?

I rasstandarden står det ingen mankhöjd angiven för denna hundras men vanligtvis är de cirka 20-25 cm höga. I rasstandarden står maxvikten 3,2 kg men i verkligheten finns det många hundar som väger mer.

Tänka på innan köp av Yorkshireterrier

  • De är i behov av aktivering, både mental och fysisk
  • De är små och man måste som ägare vara väl medveten om detta så att hunden inte skadar sig
  • Rasen kräver en hel del pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Yorkshireterrier

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor