Tibetansk spaniel

Fakta om hundrasen: Tibetansk spaniel

Här kan du läsa allt om hundrasen Tibetansk spaniel. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Tibetansk spaniel valp.

Tibetansk spaniel

Ursprung

Tibetansk spaniel är en gammal hundras från Asien, och rasens hemland är Tibet. Sedan flera tusen år tillbaka har små hundar bedömts ansets vara värdefulla gåvor i länder som Tibet. Rasens arbetsuppgifter var ursprungligen vakt- och sällskapshund. De var väldigt populära i palats och på olika kloster. Små hundar hade överlag väldigt stor betydelse i religiösa ceremonier och de tycktes vara andebesvärjare av stort värde. 

De hundarna som vi känner till idag är uppmärksammade tack vare britterna. År 1904 publicerades ”The Twentieth Century Dog” där Mrs. MacLaren Morrisson skrev om hundrasen, hon beskrev dem på detta vis ”De är intelligenta, tillgivna, smarta och mycket goda följeslagare och sällskap”. Rasklubben ”The Tibetan Breeds Association” bildades 30 år senare och rasen fick en egen rasstandard. 

Till Sverige importerades den första hunden år 1955 och i slutet av 50-talet bedrevs det en mindre uppfödning. I Sverige tillhör rasen grupp 9, Sällskapshundar. 

Egenskaper

Tibetansk spaniel är en liten och vaken hund. Förr användes de som såväl vakthund som sällskapshund. Numera är de vanligare som sällskapshundar. Dess egenskaper som utmärker dem är att de är glada, vakna och aktiva. 

För att hunden ska må bra är det viktigt att man aktiverar sin hund. Detta kan exempelvis vara med långpromenader eller genom att man tränar någon form av hundsport som agility eller bruks. Förutom långpromenader trivs de väldigt bra med närhet från ägare och familj. Trots att den trivs väldigt bra med sällskap är det även en väldigt självständig hund. 

Då den har ett ursprung som vakthund är det inte ovanligt att de kan vara reserverade och avvaktande gentemot främmande människor. För att minska dessa egenskaper är det viktigt att man som ägare/familj socialiserar sin valp/unghund med främmande människor i olika miljöer. 

Det är en frisk hundras som kan bli väldigt gammal. Att de blir uppemot 15 år är inte ovanligt och de tenderar att vara aktiva även i äldre åldrar. Ögonsjukdomen PRA förekommer hos rasen och de ingår i SKK:s hälsoprogram för detta.

Utseende

Den lilla Tibetanska spanieln har en dubbelpäls som består av täckhår och underull. Täckhåret ska vara silkeslent, slätt i hundens ansikte och på framsidan av benen, medellångt på hundens kropp. Underullen ska vara fin och tät. 

Alla färger och kombinationer av färger är tillåtna. Tack vare pälsens utformning är pälsen relativt lättskött. En ordentlig genomborstning/kamning en gång i veckan brukar räcka bra, oftare när hunden fäller. 

Hur stor är en Tibetansk spaniel? Vad väger en Tibetansk spaniel?

Mankhöjden för tikarna och hanhundarna är ca 25 cm och vikten ligger någonstans mellan 4-7 kg.

Tänka på innan köp av Tibetansk spaniel

  • De är i behov av aktivering 
  • De kan vara reserverade mot främlingar 
  • De kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor