Puli

Fakta om hundrasen: Puli

Här kan du läsa allt om hundrasen Puli. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Puli valp.

Puli

Ursprung

Puli är en vallhund som härstammar från Ungern, men som även använts som gårds- och vakthund. Rasen erkändes internationellt som ras år 1924, men har funnits längre än så. 

Pulins exakta ursprung är inte säkerställt, vissa menar att rasen kommer från delar öster om Uralbergen mellan Asien och Europa, medan andra nämner även Tibet och Turkmenistan. 

Rasens första framträdanden i Sverige var i ett nummer av 1947 års förlaga av dagens hundsport, där den prydde framsidan av tidningen. Senare under 1960-talet importerades officiellt fler exemplar. I Sverige tillhör rasen idag grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Idag är Pulin främst en sällskapshund, men på grund av att många av dess ursprungliga egenskaper har bevarats lämpar sig rasen väl inom många hundsporter såsom bruks, lydnad, agility, freestyle och självklart även vallning på senare tid. 

Än idag finns det en viss vaktinstinkt hos hundrasen, men med en korrekt uppfostran är detta inget problem. Det är en snabb och pigg hund som kräver en del motion. Man bör därför aktivera sin hund regelbundet och att träna eller tävla inom någon hundsport är att rekommendera. Rasen kan även beskrivas som intelligent, orädd och glad och är väldigt läraktig. 

Det är generellt en väldigt frisk hundras med få sjukdomsfall. Som med många medelstora till stora hundar så drabbas även vissa Puli av höftledsdysplasi.

Utseende

Puli är en medelstor hund med en kvadratisk kroppsbyggnad och stark stomme. Den är välmusklad över hela kroppen, vilket däremot är svårt att se då rasen är helt täck av en stor päls som formas till filtade band och snören. 

En Puli valps päls är tät och vågig eller lockig. När hunden sen bli äldre och pälsen bli längre bildas istället tofsar som senare utvecklas till ungefär 20–30 cm långa band och snören. Det är en dubbelpäls som består av grövre täckhår och finare underull. 

Pälsfärgen är svart, svart med rostfärgade eller grå nyanser, grå, fawn eller pärlvit. När pälsen väl har växt och snören och band har bildats är pälsvården minimal. Under hundens första levnadsår kan man hjälpa till att dela på pälsen så att snörena inte blir för stora. Efter att dessa har bildats så behöver man endast klippa runt tassarna, den fäller ingen päls och kräver ingen borstning eller kamning.

Hur stor är en Puli? Vad väger en Puli?

Mankhöjden för tikar är 36-42 cm och 39-45 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 10-13 kg för tikar och 13-15 kg för hanar.  

Tänka på innan köp av Puli

  • Många med pälsallergier har visat sig tåla denna ras päls
  • Den har en del energi och passar endast för en aktiv ägare som vill aktivera sin hund  regelbundet
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård   
  • Viss vaktinstinkt finns kvar

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor