Rysk svart terrier

Fakta om hundrasen: Rysk svart terrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Rysk svart terrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Rysk svart terrier valp.

Rysk svart terrier

Ursprung

Rysk svart terrier ska ha tagits fram i Ryssland då man efter andra världskriget bestämde sig på den ryska statliga avelsinrättningen Krasnaja Swesda att man ville få fram en hundras som skulle klara av de tuffa kraven som ställdes på polis- och militärhundar. 

För att lyckas med det skulle man få fram en hund som var stark, uthållig, alert, arbetsvillig och duktig på att bevaka och försvara. Man påbörjade därefter avelsarbetet och korsade raser som Riesenschnauzer, Rottweiler, Airedaleterrier och s.k. ”Moskwa-retriver”, i huvudsak Schäfer- och Newfoundlandskorsning.

Förutom ovanstående egenskaper skulle hunden även vara stark och stabilt byggd men med en anpassad pälskvalitet. De skulle nämligen klara landets olika typer av klimat. Allt ifrån ökenområden i de sydöstra delarna av landet till iskall temperatur i norra Sibirien. 

I början av 1970-talet ansågs rasen vara etablerad och fanns förutom i Ryssland och de övriga öststaterna hade den nu spridits världen över. Rasen nya rasstandard fastställdes av SKK år 2011 och sedan år 2012 är rasens svenska namn Rysk svart terrier.

Rasen kom till Sverige år 1973 och den första svenskfödda kullen föddes 5 år senare år 1978. I Sverige tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.  

Egenskaper

Rysk svart terrier har en historia som polis- och militärhund och hundrasen används än idag som det i sitt hemland. Den har egenskaper som bland annat modig, tuff, alert och arbetsvillig.

Då det är en hundras som är van vid långa och tuffa arbetsdagar är det viktigt att man som ägare ser till att aktivera sin hund. Det kan exempelvis vara genom att träna bruks eller agility ihop med sin hund. 

De har än idag kvar sina rastypiska egenskaper som att de är väldigt trogna mot sin ägare och sin familj. Men som den polis-och militärhund rasen är framavlad för att vara har den även sidor som att den kan vara reserverad och misstänksam gentemot främmande personer. För att minska dessa egenskaper kan det vara bra att socialisera sin valp/unghund med främmande människor i olika miljöer. 

Hos rasen finns höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi och även ärftliga sjukdomar som JLPP och HUU. Detta är något som rasklubben aktivt jobbar med för att minska sjukdomarnas förekomst, hundens föräldrar ska även undersökas innan avel. För mer information kan ni kontakta rasklubben direkt.  

Utseende

Den medelstora Ryska svarta terriern är stark och har en kraftig benstomme samt framstående muskulatur. Rasen har en dubbelpäls som är både grov och tjock. Pälsen består av täckhår som är grov, tjock och vågig. Underullen är tät, mjuk och kort. 

På grund av pälsens egenskaper kräver den en del pälsvård i form av vad och klippning flera gånger per år. Det är också väldigt viktigt att man kammar igenom hundens päls noggrant någon/några gånger i veckan för att undvika tovor. Färgen på hunden är svart men enligt rasstandarden är även gråa insprängda hår tillåtet. 

Hur stor är en Rysk svart terrier? Vad väger en Rysk svart terrier?

Den önskvärda mankhöjden enligt rasstandarden på hanhundarna är 72-76 cm, inte under 70 cm och inte över 78 cm, för tikarna är den önskvärda mankhöjden 68-72 cm, inte under 66 cm och inte över 74 cm. Vikten hos hanhundarna är ca 50-60 kg och 45-50 kg för tikarna.

Tänka på innan köp av Rysk svart terrier

  • Det är en aktiv hund som är i behov av mental och fysisk aktivering 
  • Det har egenskaper som att vara reserverade mot främlingar och kan därför behöva tidig socialisering 
  • De kräver en del pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor